De Jura koffiemachines stonden al heel lang op mijn verlanglijstje. Toen ik de kans kreeg om de nieuwe Jura S8 (eb) Dark Inox mocht testen was dit een droom die uitkwam.
Als grote koffie liefhebber ben ik een enorme fijnproever en altijd op zoek naar het “perfecte” kopje koffie. Na levering van de machine was het uitpakken al een feestje, de machine voelt solide aan en de ingebruikname gaat erg intuïtief. Wat opvalt zijn de klepjes van het waterreservoir en de bonen. Het klepje van het waterreservoir valt vaak al dicht voordat je het reservoir hebt geplaatst en voelt daarbij erg goedkoop aan. Een stevigere uitvoering met softclose past beter bij de hoogwaardige kwaliteit van het apparaat.
Het duidelijk touchscreen loodst je verder door alle instellingen om uiteindelijk te komen tot het eerste kopje koffie. De app is een waardevolle toevoeging waarmee je de machine koppelt met de J.O.E. app . In de app kun je eenvoudig instellingen wijzigen, je kunt ook de volgorde van je favoriete drankjes kiezen. De temperatuur van het water is ook eenvoudig aan te passen in de app. Opvallend is het ontbreken van de mogelijkheid om de voorkeuren van meerdere personen op te slaan in het voorkeursmenu.
Wat opvalt is de veelvuldigheid van het automatisch spoelen. De app geeft een functie waarmee je op afstand je kopje koffie kunt zetten echter als je je kopje laat staan op het rooster dan is je kopje al gevuld met spoelwater. Wat verder opvalt is de plaatsing van de melkschuim doseer uiteinden. Bij het spoelen valt het water veelal naast de opvangbak, ook moet je kopje niet te breed zijn om goed onder de uitloop te passen.
Verder kun je een erg goed kopje koffie bereiden met deze machine. Je hebt talloze mogelijkheden om de smaak aan te passen, bij de melkspecialiteiten kun je het melkschuim zoeten met siroop van je eigen keuze. Wat mij betreft een geweldige optie.
Ten tijden van het testen heb ik zelf de Cool control aangeschaft met rvs aansluiting, dit is echt een meerwaarde als je regelmatig koffie met melkschuim kiest. De cool control communiceert via de wifi dongle in je app samen met de machine. De machine kan ook rechtstreeks gekoppeld worden met de Cool Control waardoor meldingen op het scherm van de machine kunnen worden weergegeven.
Tijdens de bereiding van het kopje koffie valt vooral op hoe trillingsvrij de machine werkt tijdens het maken van de bonen en het onder druk bereiden van je koffie.
Ik heb de machine nu een week en heb inmiddels de bereidingsteller op 107 bereidingen staan. Ik heb vrijwel elke soort koffie getest en ingesteld naar mijn wens. Vooral het instellen van de hoeveelheden water/ melkschuim is even aftasten en soms een aantal pogingen doen om de juiste hoeveelheid/balans te bereiken. Ook tijdens dit instellen valt op hoe prettig het touchscreen werkt en duidelijk de info wordt weergegeven.
Concluderend is de Jura S8 (eb) echt een ontzettende top machine, ik geef hem in ieder geval nooit meer terug. Wel ben ik van mening dat er wat verbeterpunten zijn met voornamelijk aandacht voor materiaalgebruik, het verchroomde rooster voelt goedkoop en heeft geen waterafstotende coating, het klepje bij het waterreservoir voelt goedkoop en breekbaar, daarnaast is het erg vervelend dat het steeds dichtvalt bij terugplaatsen van het waterreservoir. Qua instellingen mis ik echt de mogelijkheid om de voorkeuren van meerdere personen op te slaan.
Pluspunten
- Kwaliteit
- Gebruiksgemak
- De allerlekkerste koffie
Minpunten
- Klepje waterreservoir voelt goedkoop
- Geen presets op te slaan voor meerdere personen
- Plaatsing doseerkop melkschuim tov opvangbak